Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Патрони ЗСУ.

Дата: 11.10.2022 12:44
Кількість переглядів: 57

         

24 серпня 2018 року 30-та окрема механізована бригада ЗСУ, яка дислокується у Новограді-Волинському на Житомирщині отримала ім’я князя Костянтина Острозького – легендарного полководця часів Великого Князівства Литовського.

?? Костянтин Острозький провів понад 60 битв, написано в його епітафії. Більшість із них для його війська завершилася перемогою.

?? Належав князь до давнього шляхетного роду, одного з найповажніших у XIV–XVII століттях, що бере початок від Наримунта, сина литовського князя Гедиміна. Вотчиною князів було волинське містечко Острог, де в 1460 році й народився Костянтин. Рано втратив батьків. За тогочасними традиціями, здобув домашню освіту та військовий вишкіл. Вважається, що вже з 1486-го Костянтин брав участь у походах проти кримських татар під проводом королевича Яна-Ольбрахта. За десятиліття пройшов шлях від воїна до головнокомандувача війська Великого Князівства Литовського, Руського й Жемайтійського. З татарами Костянтин Острозький зійдеться у бою ще не раз. Посаду Великого гетьмана Литовського, тобто командувача військами князівства, він отримає в 1497-му, після перемоги над силами хана Мехмет-Гірея біля Очакова, коли самого хана було взято в полон.

 Але найбільше прославився Костянтин Острозький своїми битвами з Московською державою. Під білоруським містечком Оршею 8 вересня 1514 року об'єднане польсько-литовсько-українсько-білоруське військо під його проводом здобуло блискучу перемогу над силами московитів, які переважали.

Переможця битви визначив стратегічний хід князя Острозького. На очах у московитів він переправив через Дніпро частину війська, а резерв із важкими гарматами потайки перевіз в іншому місці й облаштував засідку. Коли почався бій, частина об’єднаного війська зімітувала відступ, заманюючи ворогів у пастку. А коли вдарили гармати, результат бою був фактично вирішений. До речі, князь Костянтин Острозький одним із перших почав активно застосовувати в битвах важку артилерію.

Розгром московської армії під Оршею був тотальним. Вона втратила понад дві третини вояків, з 11 воєвод двоє загинуло, шестеро потрапило в полон, ще троє врятувалися втечею.

Після цієї битви слава Костянтина Острозького гучно прогриміла на всю Європу. Його називали «руським Сципіоном», порівнюючи з переможцем Карфагена та іншими видатними полководцями античності. Перемога під Оршею врятувала Велике Князівство Литовське від московської експансії.

Нині бійці 30-ї ОМБр ЗСУ затято б’ються з тим самим ворогом, що й їхній патрон 500 років тому. 6 травня 2022 року бригаду нагородили почесною відзнакою «За мужність та відвагу».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.