Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Кодимське бюро правової допомоги інфоромує!

Дата: 15.02.2021 10:47
Кількість переглядів: 276

 Підстави відмови в наданні дозволу на розробку проекту землеустрою та порядок оскарження даної відмови.

 

Законодавством передбачена можливість для громадян України набути права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

Перше, що необхідно зробити, це визначитись із призначення земельної ділянки та обрати вільну земельну ділянку.

Куди звертатися спочатку?

- до місцевої ради (якщо питання стосується земель комунальної  власності, які розташовані в населених пунктах)

- до районної держадміністрації (якщо питання стосується земель державної власності поза межами населених пунктів)

- до Головного управління Держгеокадастру в області (якщо питання стосується земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів).

Відповідно до ст. 118 ЗКУ, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри.

До клопотання Ви повинні додати:

- графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце   розташування земельної ділянки, наприклад, викопіювання з    кадастрової карти;

- у випадку вилучення земельної ділянки, що перебуває у  користуванні інших осіб, - необхідно отримати погодження  землекористувача,

- у випадку надання земельної ділянки для ведення фермерського  господарства, - документи, що підтверджують досвід роботи у  сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в  аграрному навчальному закладі,

- копію Вашого паспорту та іпн.

Увага! Забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, в тому числі довідки з земельного кадастру про те, що раніше Ви не реалізовували своє право на безоплатне отримання земельної ділянки, - це передбачено в ч. 6 ст. 118 ЗКУ !

По кожному виду цільового призначення можна подати заяву до відповідної ради.

В п. 7 ст. 118 ЗК сказано, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Підставою відмови (ч. 7 ст. 118 ЗКУ) у наданні такого дозволу може бути ЛИШЕ невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою, техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Таким чином для отримання земельної ділянки безоплатно у власність зацікавлена особа звертається до відповідних органів із клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, за результатами розгляду якого компетентним органом приймається рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або про відмову в наданні такого дозволу, яка має бути вмотивованою.

При цьому, перелік підстав для відмови в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає.

При цьому, чинним законодавством не передбачено право суб`єкта владних повноважень відступати від положень статті 118 Земельного кодексу України.

Відмова може бути визнана обґрунтованою лише тоді, коли компетентним суб`єктом владних повноважень встановлюється невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно - правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко - економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно - територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 27 лютого 2018 року в справі № 545/808/17.

В разі, якщо вам надали відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а підстава яка зазначена у відмові відсутня у переліку підстав для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, який зазначений Земельному кодексі України цю відмову можна оскаржити до Окружного адміністративного суду. Строк для оскарження рішення – 6 місяців.

Якщо ж у Вас залишилися якісь питання Ви можете звернутися до Кодимського бюро правової допомоги та отримати консультацію в телефонному режимі, а також надіслати ваші питання на електронну пошту.

Усні правові консультації та роз’яснення можна отримати за телефоном відділу Кодимського БПД: (04867)2-15-12; та за номером гарячої лінії 0-800-213-103; а також через довідково-інформаційну платформу WikiLegalAid (www.wiki.legalaid.gov.ua)

Письмові консультації - написавши на електронну пошту: kodymske@legalaid.od.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.