Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Не паліть сміття! Це шкодить здоров’ю та довкіллю!

Дата: 29.03.2021 13:50
Кількість переглядів: 297

Фото без описуШановні мешканці Слобідської громади!


  Спалювання опалого листя та сухих рослинних залишків  – звична справа для господарів весною. Та за цим, здавалося б, безневинним заняттям, насправді чимало шкоди і людям, і природі. Але, на превеликий жаль, люди рідко звертають на це увагу. При спаленні сухих залишків вони вивільняються і виділяють бензопірен, який провокує рак. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.

      Додаткова проблема полягає ще й  в тому, що з сухою рослинністю, як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря йде до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони стають причиною першіння в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. Постійно подразнюючий димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до екологічної шкоди. При спалюванні сухих рештків трави на присадибних ділянках, виникає загроза перекидання вогню на інші ділянки. Аналогічним чином, існує загроза загоряння житлових будинків, а на віддалених ділянках – лісових масивів. Замисліться, яку шкоду наносимо довкіллю,  спалюючи суху рослинність та сміття, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння. Пам’ятайте, за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна й кримінальна відповідальність, а саме за:
- самовільне спалювання рослинності або її залишків передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян – від 3060 грн до 6120 грн, на посадових осіб від 15300 грн до 21420 гривень;
- порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 1530 грн до 4590 гривень;
- знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення  лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4950 грн до 15300 грн і на посадових осіб – від 10710 грн до  18360 грн.
Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом.
Винні особи караються штрафом від  91800 грн до 153000 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.  

    Закликаємо вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, не спалювати залишки рослинності, не розводити багаття в лісі та лісосмугах, а також не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці. Запам’ятайте, суха торішня трава - не сміття, а частина екосистеми створена самою природою. Ті, хто стверджують що спалювати траву корисно - помиляються самі і вводять в оману інших. Дотримуйтесь усіх правил безпечного поводження з вогнем, ні в якому разі без потреби не спалюйте суху траву! Не завдавайте шкоди  здоров’ю людей і навколишньому середовищу!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних