Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Центр зайнятості інформує!

Дата: 13.05.2021 09:21
Кількість переглядів: 314

Легальна робота: плюси в оплаті праці

В умовах карантину чимало громадян стали розмірковувати щодо можливих переваг офіційного працевлаштування. Адже, уклавши трудовий договір з роботодавцем, працівник має право на отримання лікарняного та допомоги по безробіттю, а також - захист від раптового звільнення. 

Центр  зайнятості завжди займав принципову позицію в цьому питанні, пропонуючи шукачам роботи виключно легальні вакансії. Водночас деякі громадяни впевнені, що їх зарплата при офіційному працевлаштуванні буде нижчою через оплату податків і зрештою вигоди будуть нівельовані. Це не так!

Назвемо перші п’ять плюсів, які стосуються оплати праці:

1. Право на зарплату в розмірі, який не може бути меншим, ніж це встановлено законом. 

Якщо ви працюєте повний робочий час і виконуєте норми праці, то вам не можуть  платити менше розміру мінімальної зарплати. На важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці та умовами підвищеного ризику для здоров'я працівникам установлюється підвищена оплата праці .

2. Право на збереження заробітку під час відпусток і лікарняних. 

Працівники мають право на щорічну відпустку зі збереженням заробітної плати .Щодо лікарняних, то оплата перших 5 днів здійснюється працівнику за рахунок коштів роботодавця, а далі - за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. 

3. Право на доплату за надурочні й нічні роботи, а також за роботу у вихідні. 

За погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки. Робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, у грошовій формі у подвійному розмірі. Робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановленому угодами / колективними договорами, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час .

4. Право на оплату в період зупинки чи скорочення діяльності. 

Час зупинення (скорочення) діяльності не з вини працівника, зокрема на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки або встановленого працівникові розряду (окладу).

5. Право на стягнення коштів за період затримки розрахунку або видачі трудової книжки у день звільнення. 

У разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові коштів, підприємство має виплатити  йому середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. У разі затримки видачі трудової книжки з вини роботодавця, працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

«Варто відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин! Людям треба усвідомити, що згода отримувати зарплату «в конвертах» у майбутньому позбавляє їх всіх соціальних гарантій». Тож, цінуйте свою працю – працюйте легально!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.