Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Міністерство цифрової трансформації України запускає на онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта нову версію національного тесту на цифрову грамотність громадян «Цифрограм 2.0».

Дата: 21.05.2021 14:04
Кількість переглядів: 313

  Міністерство цифрової трансформації України запускає на онлайн-платформі Дія. Цифрова освіта нову версію національного тесту на цифрову грамотність громадян «Цифрограм 2.0». Тест містить 90 запитань.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що Мінцифра врахувала відгуки користувачів і пропозиції щодо покращення бета-версії «Цифрограм», зокрема, у всіх запитаннях тепер тільки одна правильна відповідь, і найвища оцінка за Цифрограм 2.0 — 90 балів за кількістю запитань.

Платформа Дія.Цифрова освіта, де розміщений Цифрограм 2.0, розроблена за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва й реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge.

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях:«Тест Цифрограм 2.0 є гарною можливістю об’єктивно визначити свій рівень цифрової грамотності, зрозуміти, в чому є прогалини і як залишатися конкурентоспроможним на ринку праці. Фонд Східна Європа підтримав розробку, адже раніше подібного рівня тесту не існувало не лише в Україні, а й у багатьох розвинених країнах. Ми впевнені, що завдяки Цифрограму 2.0 українці отримають мотивацію покращувати свої цифрові навички».

Національний тест на цифрову грамотність втілений за підтримки проєкту «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Костянтин Кузнєцов, старший експерт з розвитку проєктів «Ініціативи зміцнення громадської довіри» (UCBI II) в рамках програми USAID/OTI в Україні:«Проєкт «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), вже більше 2 років активно підтримує Міністерство цифрової трансформації України. Однією з основних цілей проєкту є промотування позитивних змін, що відбуваються в Україні, а дане Міністерство надає яскраві приклади таких змін, якими громадяни можуть користуватися вже зараз. Цифрограм був створений як спосіб промотування послуг, що надає Міністерство, а переріс у самостійний проєкт, що надає можливість не лише оцінки цифрової грамотності українців, але й рекомендації щодо можливих шляхів покращення знань у сфері сучасних технологій».

Також Мінцифра розширила і підсилила команду експертів для розробки «Цифрограм» версії 2.0. Зокрема, до команди експертів долучилась Академія цифрового розвитку.

Директор Академії цифрового розвитку Антоніна Букач:«Для тренерів Академії і для мене особисто стало професійним і громадським викликом підготувати наповнення Цифрограму 2.0. Ми добре знаємо від наших колег, наскільки затребуваними є такі тести і як багато повинно бути зроблено для їх створення і запровадження. Ми раді, що наша співпраця з Міністерством цифрової трансформації забезпечила цей бажаний результат! Водночас ми очікуємо на зворотний зв’язок, щоб Цифрограм зміг стати відповіддю на динамічні запити щодо підвищення цифрової грамотності».

Цифрограм 2.0 допоможе виявити загальний рівень цифрової грамотності, прогалини в цифрових навичках і зорієнтує, які саме компетенції варто вдосконалити. Завдання тесту систематизовані за сферами знань європейської рамки цифрових компетентностей для громадян DigComp 2.1., адаптованої українськими експертами.

Тестування передбачає перевірку базових знань і навичок із цифрової грамотності в 6 сферах:

  1. Основи комп’ютерної грамотності.
  2. Інформаційна та медіаграмотність. Вміння працювати з даними.
  3. Створення цифрового контенту.
  4. Комунікація і взаємодія в цифровому суспільстві.
  5. Безпека в цифровому середовищі.
  6. Вирішення технічних проблем. Навчання впродовж життя в цифровому суспільстві.

Кожна із цих сфер знань охоплює 5 цифрових компетентностей. Загалом оцінюються 30 цифрових компетентностей.

Ярослав Гуменюк, директор з маркетингу в robota.ua:«Як лідер ринку праці, robota.ua радо підтримала ініціативу Мінцифри ще у 2020 році. Тоді ми стали першою платформою з пошуку роботи, яка надала можливість пошукачам додати до своїх резюме Цифрограм — електронний сертифікат національного тесту на цифрову грамотність.

За пів року цією опцією скористались десятки тисяч кандидатів. Особливо цінною виявилась вона для початківців, які ще не мають досвіду роботи. Вони отримали можливість показати роботодавцю щось дійсно важливе — сучасні навички та рівень цифрової грамотності.

Якщо ж говорити про тренди, гібридний формат роботи залишається затребуваним зараз як серед компаній, так і серед пошукачів. Він передбачає високий рівень діджиталізації компаній та мобільність самих працівників. Тобто кандидати мають вміти працювати не лише з лептопу, а й зі смартфону, з будь-якого куточка світу. Адже зараз близько 20% роботодавців шукають людей, які можуть працювати виключно дистанційно.

Вправлятись із соцмережами та програмами, шукати необхідну інформацію за лічені секунди — це базові навички, якими мають володіти сучасні кандидати. Чим вищий рівень цифрових навичок — тим більше шансів знайти потрібну роботу. На щастя, зробити це зараз дуже просто: у нас для цього є зручний конструктор резюме. Впевнений: Цифрограм 2.0 відкриє ще більше можливостей для наших пошукачів та українських компаній».

Ірина Палієнко, директор з розвитку бізнесу Jooble в Україні:«Переважна більшість аудиторії Jooble — це пошукачі робітничих та лінійних вакансій. Сьогодні ця категорія людей має невисокий рівень цифрової грамотності та не завжди може повноцінно реалізувати свій потенціал на ринку праці через відсутність високих цифрових компетенцій. Тому ми віримо, що підвищення цифрової грамотності серед населення, ініційоване Міністерством цифрової трансформації, допоможе людям швидше знаходити роботу, а працю фахівців будь-якої спеціальності зробить продуктивнішою. І успіху в досягненні цієї мети можна досягти завдяки синергії бізнесу та держави».

Каріне Макіян, PR-менеджер Work.ua:«Підвищення кваліфікації, додаткова освіта завжди цінувалися роботодавцями, а Дія.Цифрова освіта надає таку можливість безкоштовно і в цікавому форматі. Шукачі вже досить активно додають cертифікат у свої резюме, щоб показати роботодавцям свою обізнаність з цифрової грамотності. Наразі понад 4500 резюме на work.ua з посиланням на сертифікат. А я нагадаю, що для деяких професій наявність резюме на сайті взагалі не важлива, а от цифрова грамотність важлива. Сертифікат цифрової грамотності показує обізнаність шукача, готовність навчатися і, безумовно, надає додаткові переваги перед іншими кандидатами».

Компанії та організації можуть проходити Цифрограм 2.0 командами співробітників. Для цього необхідно ввести назву компанії українською мовою без лапок.

Покращити рівень цифрової грамотності по окремих сферах можна на національній онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта, де розміщено в безкоштовному доступі більше 55 освітніх серіалів за участі експертів і селебріті.

Нагадаємо, в листопаді 2020 року Мінцифра запустила бета-версію національного тесту на цифрову грамотність «Цифрограм».

Міністерство цифрової трансформації України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.