Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Шкодочинність амброзії полинолистої та методи боротьби з нею.

Дата: 09.06.2021 14:55
Кількість переглядів: 523

Фото без опису

Шкодочинність амброзії полинолистої та методи боротьби з нею.

Липень - вересень місяці в нашій місцевості є найбільш алергенноне-безпечними. В цей період починається масове цвітіння амброзії полино-листої. І цього б могло не статися якби більш відповідально до цієї про-блеми ставилися як керівники установ, підприємств , суб’єкти господар-ської діяльності так і населення міста, селища,сіл Кодимщини. Адже амброзія полинолиста однорічна трав’яниста рослина і якщо постійно проводити ефективні заходи навіть механічної боротьби, в перший рік можна знизити негативний вплив на здоров’я, тим що не допустити цвітіння амброзії , не буде шкодити пилок і не утвориться насіння. Заходи боротьби з цим бур’яном повинні бути направленні на те , щоб рослина не змогла зацвісти і утворити насіння. За роки в грунті накопи-чилося вже дуже багато насіння амброзії яке буде давати життя новим рослинам і необхідно вчасно знищувати їх , щоб запобігти інтенсивному розповсюдженню. Амброзія полинолиста вперше з’явилась в Україні в 1914 році в Дніпропетровській області, де німецький агроном вирощував її як замінник хіни. Зараз амброзія полинолиста відноситься до карантинних організмів, обмежено поширених в Україні. Амброзію полинолисту по праву можна назвати екологічно небезпечним бур’яном. Пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз.У період цвітіння бур’яну від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опу-хають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі, з’являється нежить і сльозотеча, розвивається астма.Тому амброзія полинолиста посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів. Засмічує бур’ян всі польові культури (особливо просапні і ярі зернові), овочеві, плодові, виноград, пасовища, чагарники. Вона щільно росте на узбіччях автомобільних доріг та залізниць, берегах ставків і річок, на пустирях та інших необроблюваних землях, будівельних майданчиках,територіях заводів, підприємств, тваринницьких комплексів, машинних дворів, на вулицях і садибах населених пунктів. На сьогодні ліквідувати вогнища амброзії полинолистої неможливо через різноманітні властивості виду, тому правильним рішенням в даній ситуації буде постійний контроль чисельності цього карантинного бур’яну. Амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, яке утворюється в великій кількості. Невеликі рослини продукують 50-3000 насінин, а великі 30-40 до 100 тис.насінин, які зберігають схожість від 5 до 40 років. Тому, всі заходи мають бути направлені на недопущення утворення насіння, повторного засмічення та зниження його запасів в ґрунті. Найефективнішим комплексним засобом боротьби з бур’яном є об’єднання зусиль та знешкодження цієї небезпечної алергенної рослини з застосуванням агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби.

Агротехнічний метод має ключове значення на сільгоспугіддях. Це дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами. В населених пунктах - у вогнищах амброзії полинолистої створення газонів із багаторічних трав. Багаторічні трави пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої.

Хімічний метод доцільно застосовувати в промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4-х справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку амброзії ефективність дії хімічних препаратів істотно знижується.

Механічний метод - бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, школи. стадіони, спортивні площадки, промислові території і інші) виключене застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом виполювання, ручного видалення або скошування. На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виривати рослини амброзії полинолистої. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру.

Хаотичне випадкове скошування амброзії полинолистої в період її вегетації призводить до того, що рослина утворює бокові пагони в нижній частині головного пагону, які майже лежать на землі. Наступні скошування їх не зачеплять, утвориться насіння на цих гілках, яке засмітить ґрунт.

Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо перед початком цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішити декілька проблем – недопустить утворення алергенного пилку та утворення насіння. Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина червень-липень – початок серпня.

Насіння амброзії полинолистої зберігає схожість в ґрунті десятки років, за роки нестабільності в державі воно в великій кількості накопичилось в ґрунті. Тому вищезазначені заходи матимуть результат при їх систематичному виконанні протягом тривалого періоду.

Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої , як для сільсь-кого господарства, так і для здоров’я людини, не можна залишатися байдужими до вирішення цієї проблеми. В першу чергу необхідно зни-щувати бур’ян у себе вдома , на вулицях біля дворів, а якщо засмічені території населених пунктів , парків звертатися до органів місцевої вла-ди. Якщо неподалік є ділянки засміченні амброзією і невідомо хто влас-ник звертайтесь до органів місцевого самоврядування. Боротьба з амбро-зією полинолистою є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів, органів місцевого самоврядування і жителів населе-них пунктів.

Зважаючи на суспільну значимість та надзвичайну шкодочинність карантинних організмів кожному громадянину та посадовій особі слід замислитись про природні багатства нашого краю та зробити свій внесок у їх збереження для наступних поколінь.

Державний фітосанітарний інспектор Н.Трембовецька

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних