Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

УВАГА !!!! B місті Херсоні африканська чума свиней.

Дата: 09.08.2021 11:35
Кількість переглядів: 854


 

Фото без опису

В Херсоні зафіксовано спалах африканської чуми свиней. Джерелом спалаху стали дикі кабани на території Національного природного парку “ Нижньодніпровський” та у плавнях поблизу сіл Понятівка та Орлове.

Довідково: Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) — це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу. Збудник АЧС це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.

 Рекомендації власникам домогосподарств

Вірус АЧС не представляє небезпеки для життя і здоров'я людей але хвороба завдає значних економічних збитків власникам свиней і тому власникам варто запам'ятати ряд застережень.

1. Не допускати згодовування свиням, кормів, здебільшого це харчових відходів, що не пройшли термічної обробки.

2. Не купувати поросят (свиней) без ветеринарних документів та не завозити (вивозити) свиней, м'ясо і продукцію свинарства без погодження з ветеринарною службою.

3.Утримувати свиней в закритих або надійно обгороджених приміщеннях чи ізольованих місцях, не допускаючи їх вільного вигулу та контактів з іншими тваринами (кішки, собаки, ВРХ, ДРХ, які можуть бути механічними переносниками вірусу АЧС).

4. Не допускати сторонніх осіб в тваринницькі приміщення.

5. У разі загибелі чи захворювання (незвична поведінка) тварини варто негайно звернутися до ветеринара.

6. Уникати напування свиней із водойм (ставків, струмків, річок тощо), що протікають через лісові масиви, в яких водяться дикі свині.

Пам’ятайте, що вірус надзвичайно стійкий, особливо в продукції свинарства, воді і зовнішньому середовищі, зберігається місяцями, заморожування і засолювання – консервують. За дії чи бездіяльність, що спричинили спалах АЧС та/чи поширення хвороби, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних