Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

27 листопада – День пам’яті жертв голодоморів.

Дата: 26.11.2021 13:40
Кількість переглядів: 370

         Фото без опису

27 листопада відповідно до Указу Президента України від 26.11.1998 № 1310/1998 в Україні вшановується День пам’яті жертв голодоморів. Також у цей день відповідно до постанови Верховної Ради України від 16.12.2020 № 1092-IX відзначаються 100-ті роковини від початку масового штучного голоду 1921 – 1923 років в Україні і 75-ті роковини від початку масового штучного голоду 1946 – 1947 років в Україні.

Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі: 1921 – 1923, 1932 – 1933 і 1946 – 1947 роках. Наймасштабніший із них був у 1932 – 1933 роках. Саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. Жертвами цього Голодомору в Україні стали щонайменше 3,9 мільйона людей.

Щорічно, в цей день, по всій Україні проходить  загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого відбувається акція «Запали свічку» . В рамках акції несуть свічки до пам'ятників жертвам, запалюють та встановлюють свічки вдома, виставивши їх на підвіконня, проводять інші меморіальні акції.

Так, 26 листопада, напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні, з метою вшанування пам’яті померлих українців, в Слобідській громаді відбулись мітинги-реквієм «Пам'ять не вмирає» смт Слобідка, «Голод 33-го біль душі і пам’яті серця» село Тимкове, «Схилімо голови в скорботі» село Мала Слобідка, покладання квітів до пам’ятних знаків, історичний екскурс – у 33-ті роки для учнів початкових класів «Голодомор очима дітей» (музейна кімната Слобідського Будинку культури). У заходах приймали участь представники селищної ради, старости сіл громади, працівники культури та освіти та мешканці громади.

 В своїй промові виступаючі наголосили: «Ми разом згадуємо трагічне заради єднання, задля того, щоб об'єднати людей і тим посилити наше бажання уникнути повторів такої трагедії на майбутнє. А це стане можливим лише тоді, коли весь український народ об'єднається навколо спільної мети незалежності, розвитку та процвітання. Лише народ, згуртований в єднанні, є непереможним народом».

Голод… Це страшне слово, яке повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

Присутні вшанували пам’ять безневинно убієнних хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятних знаків.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних