Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

22 СІЧНЯ – ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ. ЦІКАВІ ФАКТИ.

Дата: 21.01.2022 13:32
Кількість переглядів: 238

День соборності України – свято на честь проголошення в цей день у 1919 році Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Тоді незалежні частини України, що постали на уламках зруйнованих Російської та Австро-Угорської імперій, об’єдналися в єдину соборну і неподільну Українську державу. Український народ, що століттями був розділений між різними країнами, визволився нарешті з неволі і отримав можливість об’єднатися на своїй землі в цілісній Україні.

У січні 1918 року була проголошена незалежною Українська Народна Республіка, а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, у листопаді утворилася Західноукраїнська Народна Республіка. У грудні 1918 року лідери двох держав підписали передоб’єднувальний договір, а вже 22 січня 1919-го в Києві на Софійській площі відбувся Акт злуки.

Соборність була надзвичайно важливою, певною мірою символічною, оскільки об’єднання українських земель було давньою заповітною мрією нашого народу. Остаточне ухвалення Акту злуки планувалося на засіданні першого українського парламенту, але історія розпорядилася так, що цей парламент так ніколи й не було скликано. Уже за два тижні уряд нової держави під натиском Червоної Армії був змушений залишити спочатку Київ, а потім – і територію України. Офіційно це свято відзначається лише протягом останніх років, хоча Акт злуки відіграв надзвичайно важливу роль, визначивши на подальший розвиток нашої країни. Це був перший за останні років шістсот рішучий крок нашого народу до об’єднання.

Вперше День Соборності на державному офіційно відсвяткували 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хусті. Це була найбільш масова демонстрація українців за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини, адже зібралося понад 30 тисяч людей.

Хоч і свято було утвердженим, однак у радянські часи його вважали контрреволюційним, тому повністю ігнорували. В сучасній країні День Соборності вперше відзначали на державному рівні аж у 1999 році. Головною традицією та символом Дня Соборності є «живий ланцюг». Вперше такий з’явився ще у 1990, коли більш як мільйон українців взялись за руки і з’єднали Київ та Львів.

Хоча після цих знакових подій в січні 1918 та 1919 років, Україні та українському народові довелося пережити ще багато страждань, ці дві дати стали визначними.

Нині Україна знову бореться за свою Соборність, і тема єдності набула колосальної ваги. Ми розуміємо, що непростим і довготривалим буде шлях до відновлення наших кордонів, до порозуміння між Заходом і Сходом. Українці згуртувались, аби відстояти свою незалежність, територіальну цілісність держави.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.