Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Подільський місцевий центр з надання БВПД

Дата: 14.03.2022 14:16
Кількість переглядів: 146

   

 

Керівництво країни зробило усе, аби розблокувати українцям арештовані рахунки.

? Нагадаємо, постановою Уряду від 2 березня № 198-р передбачено, що з рахунків, на які державними чи приватними виконавцями накладено арешт, можна здійснювати видатки. Такий дозвіл надано за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 000 грн.

? Можливість здійснювати розрахунки банки повинні надати автоматично відповідно до згаданої постанови та листа Національного банку України від 3 березня №57-0010/19091.

Тож якщо у вас досі виникають проблеми із розрахунками, звертайтеся до свого банку з вимогою виконувати рішення Уряду.

? Також рекомендуємо звертатися на гарячу лінію Національного банку за телефоном 0 800 505 240.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

З 14 березня Україна почне виплачувати по 6 500 грн тим, хто через бойові дії тимчасово втратив роботу.

? Допомога надається мешканцям регіонів, в яких тривають бойові дії – наразі це території Чернігівської, Сумської, Харківської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської, Київської областей та міста Київ.

? Отримати допомогу можуть:

???? підприємці, які є платниками ЄСВ та подали податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;

???? працівники підприємств/організацій, окрім бюджетних установ, за умови що роботодавці є платниками ЄСВ та подали податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;

???? не надається допомога працівникам бюджетних установ та фондів загальнообов'язкового державного страхування.

? Програма буде працювати за аналогією з виплатами за вакцинацію – тобто, через застосунок «Дія».

Щоб отримати допомогу, треба:

???? відкрити спеціальну картку єПідтримка в одному з банків-партнерів;

???? завантажити на мобільний телефон застосунок «Дія» та авторизуватись;

???? обрати послугу «єПідтримка»;

???? подати запит із зазначенням прізвища, ім'я та по батькові (за наявності); дати народження; реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (за наявності); а також номера банківського рахунка (за стандартом IBAN).

? Важливо:

???? для визначення застрахованих осіб, які мають право на таку одноразову грошову допомогу, будуть використовуються відомості Пенсійного фонду України;

???? території, на яких проводяться бойові дії та мешканці яких мають право на допомогу, визначаються Кабінетом Міністрів України за поданням ДСНС;

???? отримувачі допомоги несуть відповідальність за достовірність інформації, поданої для отримання такої допомоги;

???? строк використання цих коштів не обмежено.

Відповідне рішення ухвалене постановою Уряду від 04.03.2022 № 199.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

Якщо працівники не мають можливості дістатися до робочого місця та специфіка роботи передбачає можливість виконання робочих обов’язків у віддаленому режимі, роботодавець може перевести їх на дистанційну роботу.

? Якщо дистанційна праця неможлива, доцільно оформити щорічну або соціальну відпустку. Працівник може піти також на необмежений період у відпустку без збереження заробітної платні.

Варто враховувати:

???? відпустка за власний рахунок надається за згодою сторін з ініціативи працівника. Примусове відправлення працівників роботодавцем вважається порушенням трудового законодавства (стаття 172 Кримінального кодексу України);

???? перебування у такій відпустці не включається до 15 календарних днів, передбачених законом, оскільки до 31 березня 2022 року діє карантин, запроваджений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

? Якщо дистанційна праця неможлива і працівник не згоден на оформлення відпустки, може бути оформлений простій.

???? Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

???? За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

? Якщо працівника було мобілізовано, за ним закріплюються місце роботи та посада, а також зберігається його середній заробіток.

Роботодавець після отримання відповідних підтверджуючих документів має видати наказ про увільнення працівника від роботи зі збереженням середнього заробітку, місця роботи та посади.

? Аналогічно робоче місце або посада зберігається за працівниками, яких залучено до суспільно корисних робіт. Порядок залучення працездатних осіб в умовах воєнного стану до суспільно корисних робіт та питання їхнього соціального захисту з урахуванням вимог Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначаються Кабінетом Міністрів України.

? Якщо зв’язок із працівником втрачено, роботодавцю рекомендовано табелювати його відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез’ясованих причин»). Після з’ясування обставин та виявлення, що причини були поважні, можна скорегувати табель кодом «І» («інші причини неявки»).

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування зможуть виїхати за кордон з супроводжуючими за спрощеною процедурою під час воєнного стану.

Для таких дітей, які перебувають цілодобово в закладах різних типів, передбачена можливість виїзду за кордон за наявності лише двох документів:

? паспорт громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта) або документів, що містять відомості про особу, визнаних Держприкордонслужбою;

? наказ директора закладу (або особи, яка його заміщує), де проживала дитина, про виїзд дітей за межі України.

Такі діти можуть виїжджати за кордон у супроводі законного представника або іншої уповноваженої ним особи.

Для дітей, які не мають статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, але перебувають цілодобово в закладах різних типів, форм власності та підпорядкування, а також для дітей, влаштованих до сімей патронатних вихователів, також потрібні лише два документи для перетину кордону під час надзвичайного або воєнного стану:

? паспорт громадянина України або свідоцтво про народження дитини (за відсутності паспорта), або документи, що містять відомості про особу, визнані Держприкордонслужбою;

? паспорт громадянина України або свідоцтво про народження дитини (за відсутності паспорта), або документи, що містять відомості про особу, визнані Держприкордонслужбою;

? один із таких документів:

? наказ директора закладу (або особи, яка його заміщує), де проживала дитина, про виїзд дітей за межі України;

? рішення органу опіки та піклування чи військової адміністрації про виїзд дітей за межі України;

? рішення органу опіки та піклування чи військової адміністрації про виїзд дітей за межі України;

? рішення органу опіки та піклування чи військової адміністрації або наказ служби у справах дітей про влаштування дитини до сім‘ї патронатного вихователя.

Такі діти можуть виїжджати за кордон у супроводі особи, уповноваженої керівником відповідного закладу (особи, яка його заміщує), або органом опіки та піклування чи військовою адміністрацією, у супроводі патронатного вихователя, який здійснює догляд за дітьми.

? При цьому супроводжуючі особи зобов’язані протягом одного робочого дня поставити дітей на консульський облік у консульській установі України в країні перебування. Консульська установа протягом одного робочого дня зобов’язана через МЗС поінформувати Нацсоцслужбу про постановку дітей на консульській облік. Відповідні зміни Кабінет Міністрів України затвердив постановою №166 „Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України».

? Для позачергового перетину кордону особою з інвалідністю першої групи або дитиною з інвалідністю разом з супроводжуючими необхідна наявність посвідчення або довідки, зазначених у статті 4 Закону України „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” , що підтверджують статус особи з інвалідністю першої групи або дитини з інвалідністю, які потребують супроводження. Інших вимог щодо документального підтвердження особи супроводжуючого законодавчо не встановлено.

У пунктах пропуску через державний кордон України для автомобільного сполучення пріоритет зазначеним особам надається, якщо вони перетинають кордон пішки або на легковому автомобілі, у якому відсутні інші особи.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

Для гарантування безпеки даних та недопущення будь-яких несанкціонованих дій з інформацією реєстрів зі сторони ворога, робота деяких реєстрів Міністерства юстиції України зупинена.

ТИМЧАСОВО НЕ ПРАЦЮЮТЬ:

???? Реєстр Державної реєстрації актів цивільного стану

Реєстрація народження, шлюбу, смерті здійснюється незалежно від території, будь-яким відділом ДРАЦС. Поки видаються паперові документи, без справляння державного мита (безкоштовно).

???? Державний реєстр прав на нерухоме майно та Державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських організацій, деякі інші реєстри

Це означає, що неможливо оформити жодні дії із нерухомістю та юридичними особами. Зроблено це, щоб запобігти відбиранню майна окупантами.

???? Цифрові документи в додатку «Дія»

ПРОДОВЖУЮТЬ ПРАЦЮВАТИ У БІЛЬШОСТІ РЕГІОНІВ:

? Спадковий реєстр

? Єдиний реєстр довіреностей

Можна видати довіреність, у тому числі на майно, транспортні засоби, інші дії у разі міграції.

? Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів

Нотаріальні дії вчиняються, зокрема, з урахуванням таких особливостей:

???? нотаріуси в умовах воєнного стану продовжують працювати та вчиняти невідкладні нотаріальні дії (посвідчувати довіреності, заповіти, засвідчувати справжність підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон, заводити спадкові справи), крім міст/районів, де такої можливості немає у зв'язку з веденням активних бойових дій;

???? засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон строком до трьох місяців здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, на звичайному папері;

???? нотаріальні дії за зверненням громадянина Російської Федерації та юридичних осіб країни-агресора не вчиняються, а раніше розпочаті зупиняються;

???? визначений законодавством строк для внесення нотаріусом відомостей до реєстрів продовжується на підтверджений час їх неналежного функціонування.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

Створено єдиний національний портал для збору фактів порушення прав людини Російською Федерацією. Юристи системи безоплатної правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють з системою БПД, долучаються до документування воєнних злочинів.

Веб-платформа для ефективного збору і обробки інформації про порушення прав людини Російською Федерацією створена за спільної ініціативи Офісу Президента України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України та Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим. Зібрані факти будуть використані як докази для захисту та представництва України в Європейському суді з прав людини та Міжнародному суді ООН.

На міжурядовій платформі https://humanrights.gov.ua/ представники правозахисних організацій, експерти у сфері прав людини, представники наукової спільноти та всі, хто володіють інформацією про факти порушень прав людини або ж став жертвою чи свідком таких подій зможуть подати відповідну інформацію за чіткою формою.

Для того, щоб зафіксувати порушення прав людини та/або скоєний злочин необхідно заповнити форму, описати факт порушення прав людини загарбником, долучити наявні докази: фото, відео, документи, інформацію про свідків, жертв події.

Отримана інформація дасть можливість притягувати до відповідальності Російську Федерацію та відстоювати інтереси України на міжнародних судових майданчиках.

Вся інформація та свідки, які її нададуть, перебуватимуть під надійним захистом. Надана інформація буде опрацьована кваліфікованою командою юристів та підготовлена для захисту інтересів України! Доказова база буде використана лише в судових справах України проти Російської Федерації із дотриманням міжнародних стандартів правосуддя.

Поки Збройні Сили України щохвилини боронять нашу країну від загарбника – ми вже сьогодні готуємо позиції України для притягнення Російської Федерації до юридичної відповідальності на відповідних міжнародних судових майданчиках.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.