Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Як захиститись від лісового кліща.

Дата: 13.06.2022 13:56
Кількість переглядів: 153

Найнебезпечніший  період, коли кліщ найбільш активний  –  травень-червень.

Протягом цього періоду, з метою попередження укусів кліщів, необхідно дотримуватися чітких правил, а також пам’ятати, що на відкритих місцях, які прогріваються сонцем, знайти цих паразитів важко. Зазвичай, кліщі нападають у затінених частинах лісу з густими заростями трави та дрібних чагарників. На людині улюбленими місцями для кліщів є голова, ключиці, пахви і пахові складки. Серед найнебезпечніших інфекцій, що передаються цими комахами – енцефаліт, а також хвороба Лайма, які протікають дуже важко, дають безліч ускладнень і навіть призводять до летального результату.

Чи можна не помітити напад кліща?

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, які присмокталися, можна помітити через 2-3 дні: в місці наявності кліща з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Нападають і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), чого людина може  й не помітити.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройде від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження.

Що робити, якщо на людину напав кліщ?

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід якомога швидше його зняти. Якщо є така можливість, слід звернутись до травмпункту (він працює цілодобово), де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації.

Як видалити кліща самостійно?

1.Змастіть кліща олією (але не заливайте, щоб не задихнувся), і повільно витягайте разом з хоботком, розхитуючи кліща пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, з боку в бік, або пінцетом, або петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.

2.Після видалення кліща місце присмоктування треба змастити 3% розчином йоду, зеленки, спиртом або одеколоном.

3.Якщо хоботок залишився в ранці, видаліть його стерильною голкою.

4.Після видалення, не торкайтеся до слизових оболонок, ретельно вимийте руки з милом, кліща необхідно спалити і обов’язково звернутися до лікаря-інфекціоніста.

Чи потрібно спостерігати за станом здоров’я після видалення кліща?

Всім особам, які зазнали нападу кліща, рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і стежити за самопочуттям.

У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста.

Яких правил необхідно дотримуватися щоб захистити себе від нападу кліщів?

  1. Використовувати засоби особистого захисту від кліщів. Ефективними є репеленти, тобто речовини, які їх відлякують. При виникненні алергічних реакцій необхідно звернутись до лікаря.
  2. При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотоннийодяг, з довгими рукавами, і який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів, які наповзають. Голову слід покривати головним убором.
  3. Через кожні 2 години прогулянки необхідно проводити само- та взаємооглядита ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям,пахвові западини, спину.
  4. Якщо вирішили ночувати на природі, місце для відпочинку і нічного сну необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  5. Краще відпочивати на відкритій місцевості, на сонячних галявинах (кліщі не переносять сухих місць і прямих сонячних променів).
  6. Вдома треба одразу прийняти душ, змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів!
  7. Не заносьте в будинок букети польових квітів з лісу, так як на них можуть бути кліщі.

Систематично оглядайте домашніх тварин після прогулянок у парку, виходу на природу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.