Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Що робити, якщо ви незаконно утримувались  або перебували в полоні.

Дата: 28.06.2022 11:31
Кількість переглядів: 323

              Що робити, якщо ви незаконно утримувались  або перебували в полоні.
Відповідно  до Закону України ,, Про  протидію  торгівлі  людьми”, статті  149  Кримінального кодексу України,  особи, які  незаконно  утримувались або перебували в  полоні,  таким чином  могли бути використані примусово  у збройному конфлікті мають право  на встановлення статусу особи, яка  постраждала  від торгівлі людьми.
Порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми
Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми повинна здійснити наступні кроки:
1. Подати за місцем перебування до місцевої держадміністрації заяву про встановлення статусу. Для встановлення статусу дитині, яка постраждала від торгівлі людьми, заява подається до місцевої держадміністрації її законним представником або особою, якій стало відомо про таку дитину. У разі коли особа, яка примусово була використана у збройному  конфлікті зазначає у заяві потребу в отриманні допомоги, місцева адміністрація невідкладно здійснює заходи щодо забезпечення надання такій особі притулку, медичної,  психологічної та іншої допомоги.
2. Пройти співбесіду з відповідальною особою, яка призначається протягом трьох днів з дня подання заяви та заповнити опитувальний лист. Під час співбесіди посадова особа оформляє розписку про нерозголошення відомостей, які їй стали відомі під час проведення співбесіди.
3. Чекати на результати  перевірки.
4. Отримати рішення.
 В разі позитивного рішення місцева адміністрація видає довідку про встановлення статусу  особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Строк дії довідки до 2 років. Може бути продовжений ще на 1 рік.
Права особи, яка постраждала від торгівлі людьми
 Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:  
• інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;
• медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги;
• тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв'язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі;
• відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України;
• одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
• допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.
Куди звертатися
 За отриманням допомоги можна звернутись  до наступних установ:
• уповноваженого підрозділу місцевої державної адміністрації, відповідального за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми (відділу соціального захисту населення);
• фахівця з соціальної роботи, який працює безпосередньо в територіальній громаді;
• служби у справах дітей (у випадку, якщо постраждалою особою є дитина);
• дільничного інспектора поліції або управління внутрішніх справ (відділ боротьби з торгівлею людьми УМВС України);
Виплата одноразової грошової допомоги здійснюється органами соціального захисту населення за місцем проживання заявника та становить три прожиткові мінімуми для особи відповідної категорії.
Для отримання матеріальної допомоги особа або законний представник дитини, яка постраждала від торгівлі людьми і розлучена із сім’єю, або недієздатної особи подає органові соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) зазначеної особи такі документи:
• заяву;
• копію довідки про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;
• копію документа, що посвідчує особу.
У разі коли особа постраждала від торгівлі людьми за кордоном, вона може звернутися за допомогою до дипломатичного представництва України в державі, в якій вона перебуває.
Дипломатичне представництво України за кордоном сприяє поверненню громадян України, постраждалих від торгівлі людьми, в Україну відповідно до законодавства.
Довідково
1547  -  номер телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.