Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Амброзія полинолиста посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

Дата: 19.07.2022 11:02
Кількість переглядів: 182

Фото без опису

   Амброзія полинолиста посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів. Це однорічна рослина родини складноцвітних. Під час цвітіння кожна рослина амброзії утворює мільярди пилкових зерен (пилок), які переносяться вітром на великі відстані, викликаючи в чутливих людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. В пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К. Через слизову оболонку вони потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити.

?Амброзія засмічує всі польові (особливо просапні і ярі зернові), овочеві та плодові культури, виноград, пасовища, збіднюючи та висушуючи ґрунт. Карантинний бур’ян щільно росте на узбіччях автодоріг та залізниць, берегах ставків і річок, на пустирях та інших необроблюваних землях, будівельних майданчиках, територіях підприємств, тваринницьких комплексів, машинних дворів, на вулицях і садибах населених пунктів.

?На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (на територіях населених пунктів - навколо житлової забудови, громадських будівель, у парках, скверах, на стадіонах, спортивних майданчиках, а також біля тваринницьких ферм, на промислових територіях тощо) виключено застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується механічним методом - шляхом виполювання, ручного видалення або скошування.

? Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області нагадує, що кожному громадянину та посадовій особі, зважаючи на суспільну значимість та надзвичайну шкодочинність карантинних організмів, слід замислитись про природні багатства нашого краю та зробити свій внесок у їх збереження для наступних поколінь.

Власники (користувачі, балансоутримувачі) об’єктів благоустрою зобов’язані знищувати систематично і своєчасно бур’яни, об’єкти рослинного карантину та інші шкідники на прилеглих і закріплених територіях підприємств, установ та організацій усіх організаційно-правових форм, приватних житлових будинків та присадибних ділянок, а також на прилеглій до них території.

? Комплексна боротьба з амброзією передбачає проведення:

? Фітосанітарних заходів: контроль за фітосанітарним станом підкарантинної продукції, сертифікація такої продукції, локалізація вогнищ бур’яну, запровадження і скасування карантинного режиму. Впровадження карантинного режиму передбачає проведення комплексу заходів, спрямованих на ліквідацію вогнищ амброзії і попередження її подальшого розповсюдження;

? Агротехнічних (ліквідаційних) заходів: застосування гербіцидів, створення агрофітоценозів, механічне скошування тощо. На території з карантинним режимом здійснюється комплекс спеціальних карантинних заходів, спрямованих на знищення вогнищ амброзії та запобігання його подальшого розповсюдження (відповідно до ст. 10 Закону «Про карантин рослин»).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних