Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

ВОЛОДИМИР СВЯТОСЛАВОВИЧ - КНЯЗЬ, ЯКИЙ ЗМІНИВ ІСТОРІЮ УКРАЇНИ-РУСІ.

Дата: 25.07.2022 14:19
Кількість переглядів: 312

Фото без опису

        ВОЛОДИМИР СВЯТОСЛАВОВИЧ - КНЯЗЬ, ЯКИЙ ЗМІНИВ ІСТОРІЮ УКРАЇНИ-РУСІ
Давньоруський князь Володимир Святославович (948-1015 рр.), хрещений Василем, в билинах іменований Красним Сонечком, увійшов в українську історію під ім'ям Святий або Великий. За свої колосальні заслуги перед православною церквою цей неординарний правитель, народжений язичником, після своєї смерті був канонізований . В історії всіх східнослов'янських народів важко знайти більш значущу особистість, ніж великий князь Володимир, який своєю залізною волею зумів перетворити величезну територію в могутню країну, а розрізнені напівдикі слов'янські, тюркські і угро-фінські племена - в єдину політичну спільність.
Отже, чому слід вважати князя Володимира Святославовича героєм України?
     Князь Володимир дійсно за походженням був українцем. Він був першим з Рюриковичів, в чиїх жилах текла кров племені полян. Його мати, ключниця Малуша, походила з київської знаті, а дядько Добриня був київським боярином. Всі колишні князі мали скандинавське походження (Аскольд, Олег, Ігор, Святослав), а брати Володимира Ярополк і Олег по материнській лінії були угорцями. Тому виходить, що першим українцем на давньоруському троні став якраз князь Володимир.
   Незважаючи на те, що Володимир прийшов завойовувати престол з Великого Новгорода, він зробив Київ своєю столицею. І саме в роки його правління Київ став вважатися справжнім стольним градом. За часів Володимира місто стало більше в кілька разів, в ньому в багато разів збільшилася кількість жителів і приїжджих з інших країн і земель.
  Саме князь Володимир приєднав до Київської Русі сучасні західноукраїнські землі - Волинь і Галичину. Збудоване ним місто Володимир-Волинський - один з численних пам'ятників могутності давньоруського князя.
  Князь Володимир став першим, хто всерйоз задумався про зміцнення східного кордону своєї держави, почавши будувати на границі зі степом складну систему оборонних споруд, що отримала назву Змієві вали. Він запросив в межі своєї держави кочове плем'я чорних клобуків, яке взяло на себе обов'язки охорони південних рубежів Русі.
   Володимир Святославович створив на Русі справжню централізовану феодальну державу, роздавши своїм дружинникам землі в різних кінцях країни. Саме з них почався процес зародження дворянського військового стану, який на багато сотень років став опорою для державної влади.
   Князь Володимир до того ж провів і грошову реформу, почавши карбувати власну монету - златники і срібники. Таким чином, Русь все більше ставала незалежною, в тому числі і у фінансовій сфері, від сусідніх могутніх держав.
  І, нарешті, саме Володимир вибрав своїм (а також державним) гербом відомий всім тризуб, який зображений на його монетах. Сучасний герб незалежної України ідентичний володимировому.
Біографія князя Володимира.
947 р. - приблизна дата народження майбутнього князя Володимира Святославовича.
969 р. - двадцятирічного княжича Святослав відправляє правити від його імені в Новгород. Новгородці охоче приймають молодого спадкоємця престолу, згідно з однією з версій, вони самі покликали його управляти власним містом.
972-980 рр. - Володимир веде міжусобну боротьбу з братом Ярополком, у якій перемагає. Однак перед тим йому довелося на кілька років залишити батьківщину, виїхавши до Скандинавії, де він набрав велике військо.
981 р. - Володимир підкорює червенські міста (Галичину).
981-982 рр. - Володимир як Великий князь Київський підкорює племена в'ятичів.
983 р. - здійснює похід на литовське плем'я ятвягів.
984 р. - здійснює похід на радимичів.
987, 994, 997 рр. - здійснює походи проти волзьких булгар.
987 р. - допомагає візантійському імператору Василя ІІ в його боротьбі з самозванцем Вардой Фокой.
988 р. - йде походом на Крим і захоплює Херсонес (Корсунь). Там же приймає хрещення.
992-1015 рр. - постійно воює з племенем печенігів, які здійснюють регулярні набіги на Русь.
1015 р. - помирає в місті Києві.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних