Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Подільський місцевий центр з надання БВПД інформує!

Дата: 13.09.2022 14:32
Кількість переглядів: 340

У пошуках безпеки з дітьми переїхали в інше місце. Планую піти на роботу. Як стати в чергу до дитсадка? Чи є пільги у ВПО?

?? Діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, зараховуються до державних (комунальних) закладів дошкільної освіти першочергово. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.2021 N86.

Тож при подачі заяви не забудьте про це нагадати, реквізити довідки зазначте в заяві і додайте копію довідки ВПО.

? Як подати заяву?

?? Заява про зарахування подається особисто одним із батьків або іншим законним представником дитини. Подати заяву можна і за допомогою системи електронної реєстрації ?? https://bit.ly/3TgmOLR

Вивчіть ситуацію у своєму населеному пункті. Можливо, є інша, місцева, форма подачі заяв.

? Які документи потрібні?

До заяви про зарахування дитини до закладу дошкільної освіти додаються:

? копія свідоцтва про народження дитини;

? медична довідка, видана відповідно до статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», разом з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;

? за наявності — копію документа, що підтверджує право на першочергове зарахування дитини (довідка ВПО).

Отримайте консультацію за телефонами:

? 0 800 213 103 - Єдиний номер контактного центру системи безоплатної правової допомоги

? 1548 - гаряча лінія Мінреінтеграції з кризових питань

Інфографіка підготовлена у співпраці з РеІнформ та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

Дитина може опинитися у контакті або у конфлікті з законом і потребувати захисту та/або представництва її інтересів у суді, перед іншими особами, державними органами, в т.ч. органами досудового розслідування.

Національне законодавство ??України гарантує усім дітям право на безоплатну правову допомогу, зокрема, захист від обвинувачення (Конституція України, Закон України «Про безоплатну правову допомогу», Закон України «Про охорону дитинства», Кримінальний процесуальний кодекс України).

Буклет розроблено Координаційним центром з надання правової допомоги та надруковано за підтримки ЮНІСЕФ.

Детальніше читайте у буклеті «Право дітей на БПД (потерпілі, свідки, підозрювані, обвинувачені)». Завантажити буклет можна тут: https://bit.ly/3RIwoGh

Чи має мій колишній чоловік платити аліменти на дитину, якщо він мобілізований на військову службу? Нараховувати заробітну плату за основним місцем роботи йому припинили.

?? 19 липня 2022 року набрав чинності Закон України № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин», згідно з яким роботодавця звільнено від обов’язку зберігати середній заробіток за працівниками, яких призвали на військову службу. За такими працівниками зберігається лише місце роботи та посада.

Мобілізованим працівникам виплачують грошове забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України на підставі Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Водночас військовослужбовці сплачують аліменти на загальних засадах та з усіх видів грошового забезпечення (крім такого, яке не має постійного характеру).

Так, відповідно до Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146, з військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

? Як діяти, якщо військовослужбовець відмовляється добровільно сплачувати аліменти?

Якщо утримання аліментів здійснюється у примусовому порядку державним або приватним виконавцем в рамках виконавчого провадження, то саме на виконавця покладений обов’язок здійснювати розшук доходів боржника, на які можуть бути звернуті стягнення за виконавчими документами відповідно до Закону України «Про виконавче провадження».

У свою чергу, стягувач може письмово повідомити виконавця про мобілізацію боржника на військову службу із зазначенням номера військової частини, якщо такий відомо. Якщо виконавцю невідома адреса військової частини, де служить боржник, він повинен надіслати документи щодо стягнення аліментів до Міністерства оборони України з метою їх передачі до бухгалтерії військової частини для стягнення аліментів з доходів боржника.

Отримайте консультацію за телефонами:

? 0 800 213 103 - Єдиний номер контактного центру системи безоплатної правової допомоги

? 1548 - гаряча лінія Мінреінтеграції з кризових питань

Інфографіка підготовлена у співпраці з РеІнформ та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.