Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

ПАТРОНИ ЗСУ.

Дата: 12.10.2022 12:51
Кількість переглядів: 75

            Фото без опису

Із травня 2019 року 57-ма окрема мотопіхотна бригада має ім’я кошового отамана Запорізької Січі Костя Гордієнка. До повномасштабного російського вторгнення місце дислокації бригади було на Херсонщині – у тій місцевості, де три століття тому Гордієнко заснував Кам’янську та Олешківську січі.

?? Народився майбутній кошовий отаман на Полтавщині. Освіту здобув у Києво-Могилянській академії. Був козаком Платнирівського куреня Запорізької Січі. З 1702 року його неодноразово обирали кошовим отаманом. Відстоював від зазіхань імперської влади права й вольності Війська Запорозького.

?? Коли гетьман Іван Мазепа виступив проти царя, Гордієнко із запорожцями його підтримали. 27 березня 1709 року в сотенному містечку Великі Будища на Полтавщині 8 тисяч січовиків на чолі з Костем Гордієнком приєдналися до українсько-шведського союзу. Це спричинило повстання проти московського війська й у південних сотнях Полтавського полку.

?? Ідучи на об’єднання з Карлом XII, кошовий отаман очистив значну територію Лівобережної України від московських військ. Не чекаючи допомоги шведських союзників, він дощенту розбив 3-тисячний загін драгунів Петра І у Царичанці, розгромив московитів під Келебердою і, скориставшись зі страху та розгубленості серед царських генералів, почав вибивати їхні війська з міст та сіл і по Орелі, й по Ворсклі. Скрізь, де з’являвся отаман, до нього приєднувалися загони місцевих козаків-повстанців, які вже самі громили окремі російські підрозділи та обози.

?? Після поразки під Полтавою Гордієнко допоміг шведському королю та Іванові Мазепі переправитися через Дніпро. Сам також опинився в політичній еміграції. Долучився до укладання Конституції Пилипа Орлика 1710 року, яка вважається першим українським конституційним актом.

?? На території, підконтрольній кримському хану, запорожці на чолі з Костем Гордієнком заснували Кам’янську та Олешківську січі. Гордієнко залишався отаманом до 1728 року. Спочив «останній лицар Запорожжя» 15 травня 1733 року в Кам’янській Січі. Його талант, відданість козацькій справі та антимосковська позиція надихали й досі надихають покоління борців за незалежність, зокрема військових 57-ї ОМБр ЗСУ.

Бригада сформована після початку російської агресії, восени 2014 року. Входить до складу оперативного командування «Південь». Взимку 2015-го її підрозділи воювали під Дебальцевим. У березні та квітні 2022-го на Луганському напрямку військовослужбовці бригади завдали окупантам значних втрат у техніці та живій силі. На їхньому рахунку також збитий російський військовий літак. У червні цьогоріч бригада обороняла Сєвєродонецьк. Нині бореться за звільнення Херсонщини???

У кінці вересня 57-ма окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнка отримала почесну відзнаку «За мужність та відвагу».

#БоролисяПоборемо


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних