Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Безпека виробничого процесу – весняно-польові роботи.

Дата: 09.02.2023 10:46
Кількість переглядів: 130

Фото без опису

Сільськогосподарське виробництво — одна з найбільш травмоформуючих галузей в Україні. Причинами цього є як фінансово-господарське становище у державі, так і специфічні особливості галузі, такі як стислість строків різних видів польових робіт з сезонною концентрацією техніки; зростання інтенсивності праці та навантаження на кожного працівника тощо.

Найнебезпечнішими виробничими факторами, що впливають на виникнення нещасних випадків, є перекидання і наїзди, дія предметів, що рухаються і обертаються, ураження електричним струмом. Ці причини у сільському господарстві спричиняють третину травмувань. Значний вплив на умови праці здійснюють кліматичні умови тощо. Найвищий рівень смертельного травматизму спостерігається серед водіїв, механізаторів, підсобних робітників, сторожів .

У зв’язку з реформуванням аграрного сектора  збільшилася кількість малих підприємств, де відсутні служби охорони праці, не проводиться відповідна систематична робота із забезпечення безпеки праці. Експлуатується сільськогосподарська техніка, що вичерпала свій ресурс, а іноді навіть несправна. Працівники належно не забезпечуються необхідними засобами індивідуального захисту, не завжди проводяться медичні огляди. Відбувається травмування й через незнання безпечних прийомів праці, порушення виробничої і трудової дисципліни.

Перше про що повинен памятати кожен  фермер, кожен керівник господарства це- створення безпечних і безаварійних умов праці у  сільському  господарстві та мінімізації ризиків виникнення нещасних випадків на виробництві під час проведення весняно-польових робіт.

Особливу увагу потрібно приділити питанням навчання та інструктування працівників з охорони праці, контролю за технічним станом машин і механізмів, проведенню передрейсових і післярейсових медоглядів трактористів-машиністів і водіїв, контролю за дотриманням працівниками дисципліни.

Зараз як ніколи перед проведенням весняно-польових робіт повинні бути проведені якісні  позапланові інструктажі з питань охорони праці працівникам,

Забезпечити належний моніторинг за технічним станом сільськогосподарських машин, які планується використовувати під час посівної кампанії.

Заборонити використання несправної техніки, у тому числі з відсутністю електростартерного запуску двигуна.

З    метою забезпечення безаварійної роботи машин, механізмів, устаткування та попередження випадків виробничого травматизму роботодавцям необхідно організувати ефективну роботу служб технічного контролю, обслуговування та ремонту техніки.

З метою мінімізації часу перебування працівників на відкритому просторі, заборонити виконання складних або довготривалих ремонтних робіт машин, механізмів, обладнання в польових умовах.

Забезпечити працівників, задіяних у виконанні весняно-польових робіт відповідним спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального та колективного захисту, доукомплектувати медичні аптечки необхідними ліками та матеріалами.

Доставку, транспортування та ручне перенесення обладнання, устаткування, добрив та інших матеріалів до місця безпосереднього виконання робіт, потрібно здійснювати у відповідності до розроблених  маршрутів, з якими ознайомлені усі працівники, які будуть виконувати зазначені роботи.

Зважаючи на це, пропонуємо аграріям ознайомитися з матеріалом, який підготували фахівці Держпраці та взяти до уваги всі рекомендації аби убезпечити себе від травмувань під час виконання такого виду робіт.
Працюйте безпечно та бережіть себе!
Інформацію шукайте за посиланням

http://mk.dsp.gov.ua/.../bezpeka-vyrobnychoho-protsesu...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних