Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

УВАГА! Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує.

Дата: 22.03.2023 12:55
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

Інформуємо, що станом на поточну дату епізоотична ситуація щодо високопатогенного грипу птиці на території регіону благополучна. Проте, слід зауважити, що Одеська область розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збудника високопатогенного грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно, особливо цей ризик підвищується восени.

Найбільш ефективними заходами, направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці, є дотримання вимог біобезпеки як в господарствах різних форм власності, так і в особистих селянських господарствах.

 Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці у птахогосподарства, утримувачі птиці повинні забезпечувати виконання вимог «Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1277-11#Text), затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 №547, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 08.11.2011 за №1277/20015, та «Ветеринарно-санітарних правилах для птахівничих господарств і вимог до їх проектування» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0565-01#Text), затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 03.07.2001 №53, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.07.2001 за №565/5756.

 З метою зменшення ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства, власники птиці повинні виконувати «Ветеринарно-санітарні вимоги утримання птиці в особистих селянських господарствах» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0042-07#Text), затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 19.12.2006 №100, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за №42/13309, що передбачають мінімальні стандарти біобезпеки, яких повинні дотримуватися власники птиці в особистих селянських господарствах, зокрема:

▪️при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки;

▪️щоденно проводити клінічний огляд птиці;

▪️забезпечити переодягання перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

▪️не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

▪️птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

▪️не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймищах тощо;

▪️проводити ретельну очистку приміщення, де утримується птиця.

 Довідково:

Грип птиці (𝗚𝗿𝗶𝗽𝗽𝘂𝘀 𝗮𝘃𝗶𝘂𝗺) – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів. Захворювання характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Джерелом інфекції є хвора (перехворіла) та водоплавна птиця. Слід зауважити, що перелітна птиця є переносником та природним резервуаром інфекції.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області наголошує: при ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадках її загибелі, необхідно терміново повідомити відповідну державну установу ветеринарної медицини або Головне управління за телефоном (048) 716 1301.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних