Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Чим небезпечний укус кліща?

Дата: 24.04.2023 13:54
Кількість переглядів: 44

В квітні - травні місяці зазвичай спостерігається активність іксодових кліщів. У цю пору вони дуже активні, бо голодні після зимової сплячки. Крім того самиці поспішають відкласти яйця, а для цього їм потрібна кров. Тому ризик заразитися хворобою Лайма, яку передають кліщі, найвищий саме навесні. Переносять це небезпечне захворювання 1-5% кліщів, але дізнатися заражений кліщ чи ні за допомогою огляду не можливо, тому ми вимушені остерігатись любого укусу кліщем.

Хвороба Лайма (або кліщовий Бореліоз) - інфекційне захворювання, яке визивається спірохетами і передається кліщами.

Зараження відбувається при укусі кліщем. Збудник зі слиною кліща потрапляє в шкіру і на протязі декількох днів розмножується і потім розповсюджується на другі ділянки шкіри, а також внутрішні органи (серце, головний мозок, суглоби). Збудник хвороби Лайма на протязі тривалого часу (багатьох років) зберігається в організмі людини, обумовлюючи хронічний та рецидивірующий перебіг хвороби.

Перший симптом хвороби Лайма- це виникнення на місці укусу кліща червоної плями, яке з часом збільшується до 10 см в діаметрі. Пляма може мати круглу чи іншу форму. При цьому краї плями мають червоніший колір ніж в середині, тобто пляма перетворюється в кільце. Поява почервоніння, як правило, не приносить болісних відчуттів. Пляма самостійно зникає через 2-3 тижня.

Треба зазначити, що червона пляма після укусу кліщем з’являється не у всіх хворих. У цей час може бути підвищення температури, головна біль, біль у м’язах , катаральні явище, розлади травлення, або взагалі відсутні які не будь прояви.

Однак на жаль на цьому хвороба не закінчується. Вона просто переходить в другу стадію, більш тяжку, в якій уже вражаються суглоби, серце та нервова система.

В початковій стадії хвороби ефективним є антибіотики широкої дії. Тому важливо при укусі кліщем звернутись за медичною допомогою до сімейного лікаря, який надасть консультацію, встановить нагляд, можливо призначить превентивну антибіотико профілактику.

Головним в профілактики хвороби Лайма- це попередження укусу кліщем. Кліщ чекає свою жертву у високій траві з квітня по жовтень місяць. Тому у місцевості, де є кліщі рекомендується триматись середини стежки, одягати довгі штани заправлені в носки, сорочку з довгими рукавами, головний убір, закрите взуття. Повернувшись до дому, потрібно перевірити себе та членів сім’ї, и не причепився кліщ, особливо частини тіла з волосяним покровом.

Виявивши кліща, що присмоктався, слід звернутися до лікаря. Якщо цього зробити не можливо, то слід самотужки його видалити. Для цього треба захопити кліща пінцетом або огорнутими марлею пальцями ближче до ротового апарату, і тримаючи перпендикулярно до поверхні укусу, витягувати розкачуючи легкими рухами. Місце укусу необхідно обробити 70° спиртом, настойкою 5% йоду і звернутись за консультацією до лікаря.

 

Завідувач відділом епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Подільського РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ" В.М. Шенкаренко

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.