Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області. Як уникнути харчових отруєнь на новорічні свята .
Як уникнути харчових отруєнь на новорічні свята (поради від фахівців управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення)
Наближається Новий рік. У передсвяткові дні всі зазвичай багато готують, а на саме свято – споживають безліч різноманітних страв. Проте не варто забувати про небезпеку, що криється у неправильному зберіганні страв протягом тривалого часу у неналежних умовах. Це збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, призводить до виникнення харчових отруєнь.
Аби запобігти харчовим отруєнням, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
не купувати продукти, що швидко псуються або реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби);
суворо дотримуватись правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
вживати лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляти безпосередньо перед вживанням;
не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні, особливо за відсутності холодильника;
в холодильнику зберігати страви і продукти в окремих ємностях з кришками, з дотриманням правил товарного сусідства;
свіжі овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;
для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання або харчового отруєння необхідно терміново звернутися до закладу охорони здоров’я! Самолікування небезпечне!
Бажаємо приємного святкування!