Слобідська громада

Одеська область, Подільський район

Поліцейські Одещини нагадують: спалювання рослинності і побутових відходів заборонене

Дата: 06.03.2024 11:54
Кількість переглядів: 22

Фото без опису

За такі протиправні дії передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

З приходом весни люди знову почали масово палити рослинні рештки та побутове сміття, що неприпустимо. Насамперед це шкодить нашому здоров’ю. Крім того, розведення вогню на відкритій території – завжди ризик виникнення неконтрольованої пожежі, що може поширитися на велику територію, знищити живу природу, майно громадян і навіть забрати людські життя.

Днями у Подільському районі поліцейські викрили двох паліїв, жителів Куяльницької та Ананьївської територіальних громад. Один з них підпалив суху траву в лісосмузі між селами Федорівка і Розалівка, а другий – очерет за межами села Новогеоргіївка. На щастя, місцеві жителі своєчасно виявили горіння і викликали вогнеборців, які загасили пожежі. Відносно правопорушників працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій склали протоколи за ч. 1 ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Нею кваліфікується самовільне випалювання рослинності або її залишків. Чоловікам загрожує покарання штрафом від 3060 до 6120 грн.

А от житель селища Саврань, який спалював побутове сміття неподалік власного будинку, відповідатиме за порушення правил благоустрою. Відносно нього поліцейські склали адміністративні матеріали за ст. 152 КУпАП і їх направили на розгляд адміністративної комісії. Громадянину загрожує покарання у вигляді штрафу розміром від 340 до 1360 грн.

Поліцейські нагадують, що існує і кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, передбачена ст. 245 Кримінального кодексу України. Слід пам’ятати, що, відповідно до цієї статті, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом, караються штрафом від 91800 до 153000 грн або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. А ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, можуть обернутися позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

«Разом з фахівцями Державної служби з надзвичайних ситуацій ми проводимо рейди населеними пунктами регіону. Під час спілкування роз’яснюємо городянам та жителям сіл правила утилізації побутових відходів, розповідаємо про можливі наслідки, до яких призводять пожежі, наголошуємо на забороні розпалювання вогнищ в екосистемах», - зауважив заступник начальника Подільського районного управління поліції Павло Лисенко і закликав громадян бути свідомими та законослухняними, а в разі виявлення пожежі одразу повідомляти про це за телефонами спеціальних служб «101» і «102».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних