Обережно! АЧС!
Африканська чума́ свине́й - висококонтагіозна вірусна хвороба свиней, яка проявляється гарячкою, синюшністю (ціанозом) шкіри та поширеними крововиливами (геморрагіями) внутрішніх органів. Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Для людини африканська чума свиней - безпечна.
АЧС – чи не найнебезпечніша з усіх хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується:
-високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати усе, навіть потенційно, інфіковане стадо (або поголів’я в населених пунктах в зоні захисту);
-запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів;
-комплексом витрат на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, втратами внаслідок міжнародних торговельних обмежень, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
Вірус АЧС в інфікованому гною зберігається до 3 міс, у ґрунті – 4 міс, у трупах – 2,5 міс, в свинарниках – до 3 тижнів, у копчених м’ясопродуктах – 5-6 міс, у замороженому м’ясі – до 3 років.
Усвідомлюючи ризики та з метою запобігання поширення вірусу африканської чуми свиней на території Окнянської територіальної громади рекомендуємо:
Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх контакту з іншими тваринами, сторонніми людьми.
Не допускати відвідування ферм, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
Проводити щоденний клінічний огляд всіх свиней з метою виявлення можливого захворювання.
При обслуговуванні свиней використовувати лише окремий одяг, взуття та інвентар.
Не купувати поросят і продукти тваринного походження від забою свиней на стихійних ринках та в інших неустановлених місцях.
Не проводити подвірний забій та реалізацію свинини без попереднього ветеринарного огляду та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.
Не переробляти м’ясо загиблих та вимушено забитих тварин – це заборонено і може призвести до подальшого поширення хвороби.
Не використовувати харчові та боєнські відходи тваринного походження для годівлі свиней.
Не викидати трупи свиней та невикористані харчові відходи тваринного походження на сміттєзвалища, за межі населених пунктів, в місцях відпочинку, на узбіччях доріг, біля водоймищ, в лісових насадженнях тощо.
При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомляти спеціалістів найближчої державної установи ветеринарної медицини.
Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено,
САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН ЗАБОРОНЕНО!
Смертність при АЧС складає – майже 100%
Що має зробити людина, у якої захворіла або загинула свиня?
У разі виявлення нетипових змін у поведінці тварини, симптомів захворювання чи трупу свині необхідно негайно повідомити про це державну ветеринарну установу, яка знаходиться на адміністративній території.